Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ122
Τη σχολική χρονιά 2024-2025, το Δημοτικό Σχολείο Μιτσερού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Transforming teaching practices and promoting digital skills and inclusiveness in our school”. Το πρόγραμμα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των διδακτικών μεθόδων μέσω α) της αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και β) της επιμόρφωσής τους σε θέματα συμπεριληπτικών και καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακά σύγχρονου, θετικού και συμπεριληπτικό περιβάλλοντος μάθησης, το οποίο θα επιτρέψει την παροχή ποιοτικής διδασκαλίας και ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλα τα παιδιά.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα ακόλουθα δομημένα προγράμματα επιμόρφωσης:
Discovering the Best Educational Systems from Europe and the World, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Βουλγαρία, Εσθονία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο και Σλοβενία. To σεμινάριο εστίασε στα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου (π.χ. Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Καναδάς κ.ά) και στους λόγους αυτής της επιτυχίας. Επίσης, εντοπίστηκαν κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση σε αυτά τα εκπαιδευτικά συστήματα και παρουσιάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Inclusive Teaching with Artificial Intelligence, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Κροατία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και η αξιοποίησή τους στη διδασκαλία, προκειμένου να αναπτύξουν διαφοροποιημένα μαθήματα και περισσότερο συμπεριληπτικά για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά με νευροαπόκλιση (neurodivergent students).
Επιπρόσθετα, στο σχολείο μας προσκλήθηκε η Τακτική Επόπτρια Ελέγχου Ποιότητας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας Δρ Βάια Μανώλη, η οποία επιμόρφωσε τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας σε ζητήματα ενσωμάτωσης εργαλείων ΤΠΕ στο μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη και σχεδιασμού συμπεριληπτικών μαθημάτων. Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Ε' -Στ΄ τάξης, η φιλοξενούμενη ειδικός υποστήριξε τον σχεδιασμό μαθήματος για την Κομποστοποίηση, στο οποίο αξιοποιήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Τηγανοκίνησης
Από τη σχολική χρονιά 2022-2023 το σχολείο μας συμμετέχει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της Τηγανοκίνησης, που μετατρέπει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια σε βιοντίζελ (Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ & Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη ΥΠΑΝ). Το πρόγραμμα στηρίζει οικονομικά τα σχολεία για υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων.
Κατά τη 2η χρονιά συμμετοχής μας στο Πρόγραμμα (2023 – 2024) έχουμε βραβευθεί με το 2ο παγκύπριο βραβείο στην κατηγορία Πρωταθλητές ανά μαθητή. Ευχαριστούμε όλους εσάς και τους υποστηρικτές μας που στηρίζετε τον αγώνα των παιδιών μας για ένα πράσινο και καθαρό σχολικό περιβάλλον!
Πρόγραμμα «Οικολογικά σχολεία»
Το σχολείο μας είναι ένα από τα σχολεία του διεθνούς δικτύου «Οικολογικά σχολεία». Το φετινό θέμα μας είναι: «Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή», που αποτελεί ένα από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε, στα πλαίσια της προσπάθειας να αλλάξουμε τον κόσμο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος κατά τη φετινή χρονιά θα δοθεί έμφαση στην ορθολογιστική διαχειριση των απορρίμματων. Πιο, συγκεκριμένα, οι στόχοι για τη χρονιά είναι:
Τα παιδιά:
1. Να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά θέματα και να αποκτήσουν γνώσεις και στάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα.
2. Να αποφεύγουν τη ρίψη σκουπιδιών και ιδιαίτερα να ευαισθητοποιηθούν στη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των σκουπιδιών.
3. Να αποφεύγουν τη ρύπανση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να ανακαλύπτουν τρόπους αντιμετώπισης αρνητικών συνεπειών από τέτοιες καταστάσεις.
«Cans for Kids»
Το σχολείο μας συνεργάζεται με τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Cans for Kids», που είναι εγγεγραμμένος φιλανθρωπικός σύνδεσμος από το 1990. Μαζεύει και ανακυκλώνει τενεκεδάκια και τα καθαρά έσοδα από την πώλησή τους χρησιμοποιούνται για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τους παιδιατρικούς θαλάμους των Νοσοκομείων μας. Θυμίζουμε ότι είναι σημαντικό να ξεπλένουμε τα τενεκεδάκια, να τα βάζουμε σε κλειστή σακούλα χωρίς να τα συμπιέζουμε και να τα μεταφέρουμε στο χώρο συγκέντρωσής τους, στο Χώρο Στάθμευσης του σχολείου μας στην «τράπεζα» συλλογής τους.